Június 6-án a János Zsigmond Unitárius Kollégium XI.R osztálya Albert Hajnalka közgazdaságtan tanárnő kíséretében látogatást tett a kolozsvári Román Nemzeti Bank épületébe, megtekintette a bank belső világát, ahol mint sejtjük, minden a pénzről szól.

A Román Nemzeti Bank kolozsvári kirendeltsége a főtéren található négyszintes épületben működik, amely az 1900-as évek elején épült.

Maria Timar Statisztikai és Kommunikációs munkatárs fogadta a JZSUK csapatát az épület igényes, impozáns gyűléstermében, ahol állandó bankjegy- és érmekiállítás található. Megcsodáltuk a terem gyönyörűen restaurált üvegmennyezetét, amely Róth Miksa üvegfestőművész alkotása az 1900-as évekből. Olyan előadásban volt részünk, amely a pénz történetét, fejlődési állomásait, társadalmi szerepét és a Román Nemzeti Bank feladatait komplexen mutatta be, mindennapjaink pénzügyi döntéseihez iránytűt adva és felkészítve lehetőségeink felmérésére.
A jelenlegi pénzellenőrzési folyamatot is megnéztük, láttuk, hogy a bankjegykötegek konténerekben mozognak, illetve egy köteg tartalma 1000 db bankjegy. A bakjegyeket a szenzorokkal ellátott, legmodernebb technológiájú gépezeteken kívül pénzvizsgáló személyek is leellenőrzik, keresve a hibás, hamis bankjegyeket. Az átvizsgált kötegeket lefóliázzák, majd konténerekbe helyezik. A forgalomból kivont bankjegyeket a fővárosba szállítják, ahol újabb ellenőrzések után felaprózzák, megsemmisítik, majd újrahasznosítják. Bár a készpénzraktár ajtaján nem pillanthattunk be, meggyőződésünk szerint a nemzet vagyonát hét lakat alatt őrzik :).
Az RNB-nek kizárólagos joga van a bankjegy- és érmekibocsátásra, s ezen keresztül egyedül ez az intézmény szabályozhatja a forgalomban lévő pénz mennyiségét. Védi a nemzeti fizetőeszköz értékállóságát az árfolyam-politikán, valamint a devizatartalék menedzselésén keresztül. Árfolyamát a kereslet és a kínálat határozza meg. A Nemzeti Bank az állam és a bankok bankja, az állam és a pénzintézetek számára folyószámlát vezet és hitelt folyósít.

Látogatásunk hasznos időtöltésnek és nyereségesnek bizonyult, a program végén érdeklődésünknek megfelelően számos, a jegybanki tevékenységhez kapcsolódó információval gazdagabban térhettünk haza, amelyek közös nevezője a pénz.

Szervező: Albert Hajnalka, közgazdaságtan tanárnő

13

FaLang translation system by Faboba