Hírek

Tájékoztató iskolánk elemi osztályainak tevékenységeiről

 

Bővebben...:

CESAROM® támogatás

Bővebben...:

Bentlakás szobabeosztás

Bővebben...:

Az előkészítő osztályok névsora

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Elbúcsúztak az Unitárius Kollégium végzősei

Elballagott a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 454. végzős évfolyama szombaton délelőtt a belvárosi unitárius templomból.


Solymosi Zsolt lelkész-vallástanár áhítatát követően az iskola Péterffy Gyula énekkara búcsúztatta a ballagókat Majó Julianna karnagy vezényletével, majd ünnepi köszöntések következtek. Popa Márta iskolaigazgató elmondta: ilyenkor az öröm és a szomorúság egyaránt jelen van mindenkiben. – Örülünk, hogy útrabocsáthatjuk diákjainkat, ugyanakkor bennünk van az utolsó találkozás szomorúsága – fejtette ki. Az igazgató egy híres pszichológus szavait idézte, aki szerint a lényeges dolgok csendben történnek. – Kívánom, hogy életetekben megtaláljátok a csendet, hogy észre tudjátok venni a jót és a rosszat – búcsúzott a két tizenkettedik osztály diákjaitól Popa Márta.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök beszédében rámutatott arra, hogy hitünk szerint mind építők, alkotók vagyunk, ez ad értelmet életünknek.

Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hozzátette: nem csak kőből, hanem szeretetből is lehet építkezni. – Tizenkét év alatt megtanulhattátok, hogy az értelem kiművelése mellett szükség van a szív szeretetére és a hit erejére – mondta. Fontos, hogy különbséget tudjatok tenni értékes és értéktelen, igaz és hamis között – hangsúlyozta, kifejtve: Istenhittel rá lehet lelni az igaz útra.

Sánta Miriám-Gabriella XI. osztályos diák facsemetékhez hasonlította a ballagókat, akik a kollégiumi évek alatt fává cseperedtek, személyiségük óhatatlanul formálódott a közös kirándulások során a rájuk ható eszméktől, emberektől, képletektől. A búcsúztató diák ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a ballagással semminek sincs vége, inkább most kezdődik el valami. – Találjatok egy olyan ligetet, ahol életerős fák lehettek. Emlékezzetek arra, amikor még kicsi magokként lapultatok a földben, és ami a legfontosabb: akkor se felejtsétek el a kollégiumot, amikor már kopjafák lesztek – vitte végig a hasonlatot beszédében a tizenegyedikes diák.

– Ezen a napon életünk egy részét kellene lezárnunk magunkban, de én ezt nem tudom megtenni, mert a kollégium nem csak egy intézmény volt számomra, hanem család, barátok, lehetőségek is egyben – vette át a szót Péntek Borbála végzős diák, majd körülírta, milyen elvonási tünetek jelentkezhetnek egy ballagására készülő diáknál. Megjegyezte: nehéz elválni attól, ami fontos volt számunkra, úgyhogy marad a JZSUK elvonási tünet, a kétségek és a köszönet.

Az ünnepi felszólalások sorát Gálfalvi Patrick első osztályos diák, Sándor Zsuzsa tizenegyedikes diák, Kis Áron második osztályos diák szavalata és Gorzó Boglárka harmadik osztályos tanuló dala szakította félbe.

A kórus ajándékdalával és zászlóátadással folytatódott a ballagási ünnepség, amit a végzős diákok díjazása zárt. A XII. H osztály legjobb tanulmányi átlagát Al-Kassas Aziza Raida érte el, őt követte a sorban Kertész Ildikó és Pethő Kinga. A XII. R osztály legjobb tanulója Simon Ildikó Katalin volt, második díjat érdemelt Péntek Borbála Erzsébet, harmadik díjban pedig Márton Anikó részesült. A Dávid Ferenc-díjat, az iskola fődíját idén Al-Kassas Aziza Raida, Simon Ildikó Katalin és Pethő Kinga érdemelte ki. Az unitárius egyház fődíját, a Kelemen Lajos díjat Fóris Ferenczi Johanna kapta meg, míg a Szabadság napilap díját Péntek Borbála vehette át a Cipó iskolaújság szerkesztéséért.

Szabadság napilapban 2011. május 23-án megjelent tudósítás.

 

 

FaLang translation system by Faboba
December 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5