Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Az elmúlt évek előadásaiból egy kis ízelítő: 

Farsang 2016

Farsang 2014

Farsang 2013

Farsang 2012  

Farsang 2011  

Farsang 2010

Farsang 2009 

Farsang 2008


 

A farsang különlegessége nálunk abban áll, hogy minden évben részt veszünk a torockói farsangtemetésen. Azért szeretünk Torockóra menni, mert itt hangulatosan és különlegesen ülhetjük meg a farsangot. 


A farsangot mindig a húshagyó kedd utáni szombaton temetik. A torockói farsangtemetés jellegzetessége, hogy csak
fiatal legények öltözhetnek be, a lányjelmezes
alakok is mind fiúk, hiszen úgy tartják, hogy ahol nő van, ott sok a baj. A farsangi menet élén az ünnepi öltözetbenbetyárok vonulnak, ostorukat csattogtatva. A betyárok után jön a tulajdonképpeni menet: a zenészek, a farsangi pap, a farsangi kántor és a népviseletbe öltözött menyasszony és vőlegény. Mögöttük, Döme koporsóját kísérve vonulnak a vénlányok, akik hangosan zokognak, hogy még mindig nem sikerült férjet találniuk.

 farsangi_menet

Ezen kívül találkozhatunk ördögökkel, bohócokkal, zsidókkal, cigánynékkal, töltött zsákkal és a Halállal. Az ördögök és a Halál kaszával a hátukon a bámészkodók arcát cipőkrémmel kenik be. A bohócok piros-fehér babos ruhát viselnek, és a jelenlévőket rúzzsal kenegetik. A zsidók hosszú barna kabátba öltöznek, szakálluk is van, kenderből. Pénzt kéregetnek, míg a cigánynék fekete ruhában, kosárral a kezükben tojást, szalonnát gyűjtenek.

A farsangi menet, miután bejárta a falut, a főtéri csorgóhoz érkezik. Itt az álpap felolvassa búcsúztatóját, elsorolja az elmúlt évben történt furcsaságokat. A farsang a koporsó szétverésével, a betyárok hangos ostorcsattogtatásaival zárul.
A menetet mi is elkísérjük egy darabon, majd kisebb-nagyobb csoportokba verődve a faluban kószálunk, régi torockói házakban gyönyörködünk.

Farsangi mulatságot a kollégiumban is tartunk, a Diákegylet szervezésében. Ekkor minden osztály  bemutat egy 5-10 perces előadást. 

FaLang translation system by Faboba
Szeptember 2020
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4