Hírek

Matematikatanár - álláshirdetés

Bővebben...:

Az Unitárius óvoda dadus/takarító állást hirdet

Bővebben...:

Tájékoztató iskolánk elemi osztályainak tevékenységeiről

 

Bővebben...:

CESAROM® támogatás

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Maratoni meseolvasás 2011 

Maratoni meseolvasás 2010 

Maratoni meseolvasás 2009

Benedek Elekkel egy napon születtem – mondja hamiskás mosollyal Komjátszegi-Fábián Réka, a III. osztály tanítónője, ahogy álldogálunk a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében a Maratoni meseolvasás kezdésére várva. Ő tartja a nyitóbeszédet, amelyben Elek apóra hivatkozik ugyan, magára azonban nem. Inkább a „számítógépes”, „eltárgyiasult” világról beszél és megköszöni kollégái, Baka Judit és Fülöp Mária tanítónő szervezőmunkáját. Előbbinek az a véleménye, mesét minden korban kell olvasni, nemcsak gyerekként.


Ezután megkezdődik a rendezvény. A nebulók négyes, illetve hármas „csapatokban” lépnek fel a színpadra szüleikkel együtt, ahol felváltva olvasnak egy-egy mesét a Mesketék című kötetből; hátuk mögött a hozzátartozójuk ugyanazzal a könyvvel s ugyanarra a történetre lapozva, bátorításul, s ha szükség van rá, segítségül. A kisiskolások többnyire jól olvasnak, s ha egy-egy akadozik is, semmi baj: nem a folyékony és hibátlan olvasás a lényeg, hanem az, hogy az évről évre megszervezett rendezvény a szöveg, a könyv szeretetére neveljen, amely „mindig mellettünk lehet”, mint a nyitóbeszédben is elhangzott. Éppen ezért egy-egy mese hamarabb véget ér, mint ahogy befejeződne: a folytatásra remélhetőleg kíváncsiak lesznek a gyerekek, és otthon fellapozzák a Mesketéket. Mert a kötetet hazavihetik azzal a csokoládéval együtt, amelyet a színpadról való lelépéskor kapnak ajándékba. S úgy tűnik, mindennek van hatása: az idén még egy óvodás kislány is felmerészkedett a „nagyok” közé, harmadikos nővére mellé.

A rendezvény tehát sikeresnek nevezhető, bár más iskolákból nem érkeztek tanulók. – Négy éve szervezzük, eddig minden alkalommal jöttek máshonnan is. De tulajdonképpen elégedettek lehetünk, hiszen majdnem negyvenen vettek részt – mondja Baka Judit, a Balázs Ferenc Központ vezetője.

A Maratoni meseolvasást az iskola igazgatósága és az Ábel Kiadó támogatta.

 

Demény Péter
Szabadság

 

 
FaLang translation system by Faboba
Február 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1