Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

 Az Iskola Másként hét sok mindenről szól: kikapcsolódásról, közösség-építésről, tanulásról, ugyanakkor önfejlesztésről is. Nem csoda, hogy 12. osztály végéhez közeledve sokunkat foglalkoztat a pályaválasztás kérdése, egyesek már biztosak döntésükben, de sokan bizonytalanok a jövővel kapcsolatban. Emiatt fontos némi rálátást találni arra, ami várhat egy-egy szak elvégzése után. Így gondolkozva, a 12. osztály infóból érettségizői ellátogattak Románia egyik ismert informatika cégéhez: a Codespringhez.
A kedves fogadtatás, ami várt minket, meglepett sokunkat, egy kávé és sütemény mellett elbeszélgettünk a cég tulajdonossával és technikai igazgatójával a szakmaválasztással kapcsolatban, melyből megemlíteném azt a gondolatot, miszerint tudatosan kell készülnünk arra, ami 5 év múlva vár minket, hiába tűnik messzinek, minden kis döntésünk afelé vezérel minket, most kell eldöntsük, hogy mi a fontos és mit kell hanyagolni. Meséltek az összetartó közösségről, melyet a sok munkán kívüli tevékenység tesz barátságossá, hiszen nem elég professzionálisnak lenni egy ilyen helyen, meg kell tanulni csapatban dolgozni, segítőkésznek és lelkesnek lenni.
A program, idézve a HR menedzser szavait: „Tömény volt”, az egyórás beszélgetés után bevittek két projekt szemléltetésére: az első egy Bosch által adott munkán, a második a Serinusén. A Bosch projektjén dolgozó fiatalok elmesélték a munka folyamatát, mely lehetővé teszi számukra, hogy a projektet több része osszák és mindenki azzal foglalkozzon, ami érdekli és jól megy neki. Továbbá, bemutattak egy projektet, melyen kedvtelésből foglalkoztak: egy LED-huzal, mely parancsra váltja színeit és mutatja a hőmérsékletet. Beszámoltak arról, hogy milyen a csapat élete munkán kívül, esti beszélgetéseikről és a barátságról, melyet ajándékozott nekik ez a munka. A jelenlegi projekt kazánkezelésről szólt, melynek kezelését könnyebbé tették a szerelők számára; párhuzamosan ezzel még foglalkoztak korábbi projektek frissítésével is.
A következő megállónk, mint korábban említettem, a Serinus csapatáé volt, ahol sürgősségi esetekkel foglalkoztak a dolgozók, melyet általunk ismert helyeken is alkalmaznak: a hollandiai szélerőműveken, múzeumokban, úgynevezett “lone workerek is”, ami egyedül dolgozót jelent. Ez a projekt amiatt volt más, mint az azelőtt bemutatott, mivel hatásosabban érzékeltette a munka fontosságát. El is játszottunk egy demot, melyben mi voltunk a vészhelyzet elhárítók és a mi kezünkben volt a döntés: megmentjük-e a szóban forgó embert? Bemutatásra került a minőségellenőrzés, a designolás, az adatbázis kezelése is.
Kifáradva visszatértünk oda, ahol lefolyt az első beszélgetésünk, és meglepődésünkre egy-egy pizza várt minket az asztalon. A megemlített csapatok tagjai is eljöttek beszélgetni velünk baráti hangulatban, szó került a mentorprogramról és levontuk együtt a szerdai nap következtetését: mindenki számára hasznos volt, egyeseket megerősített abban a döntésében, hogy ezt a pályát válasszák, mások pedig elgondolkoztak, tudva, hogy mi vár rájuk.
Garfield Adrienne, XII. R

77

FaLang translation system by Faboba
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6