Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

Igazgyöngyök otthona

Akkreditált kiváló tehetségpont lett a János Zsigmond Unitárius Kollégium

 

            A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a János Zsigmond Unitárius Kollégiumot a felkért akkreditációs szakértők helyszíni konzultációja és értékelése alapján 2012 júliusában – az erdélyi iskolák közül elsőként – Akkreditált Kiváló Tehetségpontnak nyilvánította. Az egyre szélesebb körű, évtizedes tehetségazonosító és -gondozó tevékenységnek, a kitartó fejlesztő munkának és a kiváló eredményeknek  köszönhetően az iskola 2010 óta a Magyar Géniusz hálózat Gyöngyhalászat néven regisztrált tehetségpontja. A regisztráziót követően a cél az akkreditáció megszerzése volt, amely felméri a tehetséggondozó munka minőségét, a szervezeti együttműködés kialakítását, a kapcsolatrendszer kiépítését, a szervezet eredményességét, a személyi feltételek meglétét.

            Az igazgyöngy hosszú évek alatt alakul, képződik a kagyló belsejében felhasználva mindazt, amit a környezete felé sodor, saját testéből építi és gyöngyházburokkal vonja be, értékessé teszi a legkisebb porszemet is. De a nem megfelelő körülmények hatására könnyen válik terméketlenné ez a lehetőség. Az igazgyöngy több mint egy évtizedes kialakulását követően csak a gyöngyhalász kemény munkája révén kerülhet a felszínre, hogy ott igazi csillogását, értékét megmutathassa. Ugyanígy kell a tehetség megmutatkozásához és kiteljesedéséhez is megfelelő támogató, ingergazdag környezet, ahol a gyermek abban fejlődhet, amiben tehetséges. A tehetség felelősség, olyan ajándék, amely kötelez, amely felfedezésre, majd hosszú évek fejlesztő, gazdagító munkájára és megmutatásra szólít fel. Az érték felismerése, igazgyönggyé válásának segítése mindannyiunk kötelessége, ezt az örömteli feladatot vállalja magára a Gyöngyhalászat tehetségpont. 

            A tehetséges diákok felismerése mindig nagy felelősséggel jár, hiszen időnként komoly kihívást jelent felfedezni egy-egy személyiségjegy mögött azt a területet, amelyben a gyerek kiváló. Ezért a tehetségazonosítás többrétű, komplex és átfogó kritériumrendszer és módszertan szerint, a szaktanár és az iskolapszichológus bevonásával történik. A tehetség speciális képességek, kiváló adottságok, kreativitás és megfelelő személyiségjegyek meglétét feltételezi, de ezek megléte még nem elegendő az eredményességhez, hosszas fejlesztő munka, célirányos tehetséggondozás, termékeny, serkentő környezet szükséges. Az Unitárius Kollégiumban a pedagógusok és a különböző szakterületek szakembereinek együttműködése révén I. osztálytól XII. osztályig öt területen folyik tehetségazonosítás, -gondozás, -tanácsadás és hálózati együttműködés: logikai-matamatikai (matematika, fizika, kémia, informatika), természeti (földrajz, biológia), nyelvészeti (magyar, illetve idegen nyelv és irodalom), térbeli-vizuális (képzőművészet) és zenei téren. Ezen munka legnagyobb elismerése a diákok eredményei megyei, országos és nemzetközi szinten, a továbbtanulási mutatók, a későbbi szakmai, tudományos előmenetel, a közösen szervezett rendezvények, kiállítások és programok sikere (amilyen a minden évben hagyományosan sorra kerülő Körmöczi János Napok, Atlantisz harangoz szavalóverseny, Most szólj, rigó! szavalóverseny, Maratoni meseolvasás, biciklitúra). Mindezen tevékenységek optimális lefolyása érdekében a Gyöngyhalászat tehetségpont több erdélyi és magyarországi tehetségponttal, egyetemi és közoktatási intézménnyel, tehetségsegítő szervezettel széleskörű együttműködési hálózatot épített ki.

            Az akkreditációs folyamat során az intézményt tehetségügyi szakértők látogatták meg, személyes konzultáció alapján, a tehetségápoló tevékenység, az eredmények, a felszereltség megfigyelését, a pedagógusokkal és szakemberekkel folytatott beszélgetést, az együttműködés formáinak és sokrétűségének megállapítását követően értékelték a tehetségpontot, és akkreditációra javasolták. Ezen értékelés mentén született meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács döntése, amely kiváló minősítéssel akkreditált tehetségpontnak ismerte el az intézményt. Ez a cím feltételezi, hogy a jövőben az iskola a tehetséggondozó tevékenységét ugyanolyan magas színvonalon végzi, munkájának tökéletesítése érdekében törekszik az együttműködésre más tehetségpontokkal, oktatási vagy egyéb szakmai intézményekkel, tehetségnapok és egyéb rendezvények keretében teszi lehetővé a tehetség megmutatkozását. Az akkreditációt igazolandó az iskola elnyeri az Akkreditált Kiváló Tehetségpont dísztáblát, amelyet ünnepélyes keretek között 2012 őszén nyújtanak át a tehetségpont képviselőinek. A több mint tízéves tevékenység olyan elismerése ez, amely megerősít munkánkban, fejlődésre, további gyöngyhalászatra serkent, hiszen a János Zsigmond Unitárius Kollégium nemcsak a múzsák és erények, de az igazgyöngyök otthona is.

FaLang translation system by Faboba
Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1