Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink


A János Zsigmond Unitárius Kollégium Értesítője a 2006/2007-es tanévről több szempontból is eltér az előzőktől. Jubileumi kiadás, mivel ebben a tanévben ünnepeltük iskolánk fennállásának 450 éves évfordulóját; az értesítők sorozatában ez az első önálló kiadvány, mivel az eddigiek a székelykeresztúri Unitárius Gimnáziummal közösen jelentek meg; anyagában gazdagabb; az előszó, az igazgatói beszámoló, valamint az 1993-ban újraindult iskola története román nyelven is olvasható.


Az értesítő anyagát nyolc nagy fejezetbe csoportosítottuk.
Az első fejezet az előszót tartalmazza két nyelven. A második fejezet az iskola alapításának 450 éves évfordulójához kapcsolódó anyagot öleli fel. A harmadik a Történelmi visszapillantás címet kapta. Ez után az iskola elmúlt tanévi tevékenységét bemutató fejezetek következnek: 

1) igazgatói, osztálynevelői, tanítói beszámolók; felvételi, érettségi tájékoztató; a kollégiumi napok programja; a kollégium tanárainak írásai;


2) ballagási beszédek; 

3) a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciájához kötődő írások; 

4) válogatás a diákok írásaiból, valamint az iskolánkkal kapcsolatos újságírói értékelésekből.

E rövid áttekintés után részletesebben is megvizsgálom az egyes fejezeteket.

Popa Márta igazgatónő előszava után A kolozsvári Unitárius Kollégium alapításának 450 éves évfordulója című fejezet következik. Itt olvasható többek között az évforduló programja, Popa Márta igazgatónő köszöntője és Ft. dr. Szabó Árpád püspök ünnepi szószéki beszéde, dr. Máthé Dénes főgondnok köszöntő beszéde. Dr. Gaal György Négyszázötven év című írásában a protestáns iskolaalapítás kérdéseit vizsgálja, majd Máthé Ildikó magyartanár bemutatja az Erdélyi unitárius iskolahálózat történetét, kitérve egyenként az egykori kolozsvári, tordai és székelykeresztúri unitárius gimnáziumok alapításának indítékaira, működésükre. Ehhez a részletes áttekintéshez kapcsolódik Popa Márta igazgatónő írása, amely az 1993-ban újraindított kolozsvári kollégiumról szól. Felvázolja az iskola vezetőségének célkitűzéseit, és mindazokra az eseményekre, tevékenységekre kitér, amelyek újraindított iskolánk egyes tanéveit jellemezték 1993-tól a 2006/2007-es tanévig.

A következő írásban Szakács Éva kézműiparos az iskolazászló történetét ismerteti, majd a zászló restaurálásának nehéz, nagy kihívást jelentő, de felemelő pillanataira emlékszik vissza.
Az évfordulóra nemcsak a zászlót, hanem az egykori fizika és biológia szertárak anyagát is sikeresen rendszereztük néhány szaktanár, laboráns és diák segítségével. Erről a nehéz munkáról számol be a Múzeumavatás az iskola 450 éves évfordulóján című írás.

A fejezetet Krajnik-Nagy Károly szerkesztő, magyartanár Hosszú úton Sánta Ferenchez című írása zárja. Ez az írás azért került ebbe a fejezetbe, mert ebben a tanévben kollégiumunk egykori diákjáról, a Kossuth-díjas, József Attila-díjas íróról, a napokban elhunyt Sánta Ferencről is megemlékeztünk, és termet neveztünk el róla. A cikk íróját, Krajnik-Nagy Károlyt, az Isten a szekéren kötet szerkesztőjét idézem: „egykori iskolája, az Unitárius Kollégium, mögötte az író választott egyházával és a szülőváros, Brassó anyagi támogatásával is, közelgő nyolcvanadik születésnapját az Isten a szekéren novelláskötet megjelenésével szeretné köszönteni. Szándékunk annyira megörvendezteti, hogy élete legnagyobb megtiszteltetésének mondja.”
A Beszámolók című fejezetben elsőként a 2006/2007-es tanévről készített igazgatói ismertetést olvashatjuk, amely felidézi a tanév minden fontosabb eseményét, eredményét. Ez átfogó írás után az osztálynevelői, tanítói, tanári beszámolók következnek. Ezek főbb összetevői a beiskolázási adatok, a tanulmányi helyzet, az osztályok életével kapcsolatos események, a tantárgyversenyek díjazottjai, az I., V., IX., osztályba bejutott tanulók névjegyzéke, az érettségi vizsga eredményei, beszámoló a Balázs Ferenc Oktatási Tanácsadó Központ munkájáról, a III. Unitárius Vallásolimpiáról, a biciklitúráról, az ECDL vizsgáról és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról.

A következő fejezet a 2007-es ballagáson elhangzott beszédeket tartalmazza, majd a TUDEK-kel (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciája) kapcsolatos írások következnek, amelyet ebben a tanévben a mi iskolánk rendezett meg.

Az értesítő külön fejezetet szentel diákjaink már megjelent írásainak az újraközlésére. Az írások többsége iskolánk diáklapjában, a Cipóban jelent meg. Hírt adnak arról, hogy tanulóink mivel töltik szabadidejüket, az ő szemszögükből szerezhetünk tudomást a kollégium rendezvényeiről, versenyekről, kirándulásokról.

Az értesítő utolsó fejezete Iskolánk a sajtóban címet viseli. Az itt közölt cikkek azért kerültek a zárófejezetbe, hogy az olvasó megismerhesse, hogyan látják iskolánkat azok, akik kívülről szemlélik az itt folyó tevékenységet.

Befejezésként megemlítem, hogy a jubileumi értesítőt gazdag, színes képanyag díszíti.

                                                                                                                                    Máthé Ildikó magyartanár

FaLang translation system by Faboba
Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2