Hírek

Az érettségi vizsgajegyek fellebbezésével kapcsolatos tudnivalók

Bővebben...:

A Teológia (Humán) osztályba iratkozók számára tartott online beszélgetések eredményei

Bővebben...:

Fontos tudnivalók a IX.osztályba való beiratkozásról

Bővebben...:

A Teológiai (Humán) osztályba iratkozók számára tartandó online beszélgetés beosztása

Bővebben...:

Legfrissebb videó

Támogatóink

A kolozsvári Unitárius Kollégium 2007/2008-as Évkönyve tartalmában, felépítésében követi az előző évkönyvek hagyományát. Gazdag anyaga áttekinti az elmúlt tanév valamennyi eseményét.

Kivitelezésben azonban eltér az előzőktől. A Felházi Ágnes képzőművész tervezte fedőlap és az első oldalon olvasható Ajánlás ünnepélyessé teszi ezt a kiadványt is, jelezve, hogy ezúttal is rendhagyó kötetet forgathat az olvasó a kezében (a tavalyi Értesítő jubileumi kiadás volt, iskolánk fennállásának 450. évfordulójára készült). A kollégium munkaközössége elismerése jeléül Ft. dr. Szabó Árpád püspöknek ajánlotta a kötetet nyugdíjba vonulása alkalmából. Idézek az Ajánlásból: „Az a tény, hogy a János Zsigmond Unitárius Kollégium jelenlegi működése, színvonala, felszereltsége és a közösségi élete alapján egyike a város legjobb középiskoláinak, nagymértékben a püspök úr személyes támogatásának köszönhető, aki szívügyeként kezelte iskolánk problémáit.”
Az Évkönyv anyagát a következő nagy fejezetekbe csoportosítottuk.
Az Ajánlás és az igazgatói előszó (Hála) után az iskola elmúlt tanévi tevékenységét bemutató fejezetek következnek: 
1.    igazgatói, osztálynevelői, tanítói beszámolók; felvételi, érettségi tájékoztató;  iskolánk elmúlt évi tevékenységeinek rövid ismertetése, gazdag, színes képanyaggal kiegészítve;
2.    programok;
3.    ballagási beszédek;
4.  a diákok nyertes pályázati munkái;
5.  válogatás a tanárok, diákok írásaiból, valamint az iskolánkkal kapcsolatos újságírói értékelésekből.
E rövid áttekintés után részletesebben is megvizsgálom az egyes fejezeteket.
A Beszámolók és az Események című fejezetben elsőként a 2007/2008-as tanévről készített igazgatói ismertetést olvashatjuk, amely felidézi a tanév minden fontosabb eseményét, eredményét, statisztikai adatait. Ez átfogó írás után az osztálynevelői, tanítói, tanári beszámolók következnek, valamint a  Balázs Ferenc Oktatási Tanácsadó Központ munkatársainak beszámolója. Ezek főbb összetevői a beiskolázási adatok, a tanulmányi helyzet, az osztályok életével kapcsolatos események, a tantárgyversenyek díjazottjai, az I., V., IX., osztályba bejutott tanulók névjegyzéke, az érettségi vizsga eredményei.
A fontosabb iskolai ünnepségek programjai után a ballagási ünnepélyen elhangzott beszédek olvashatók. Ezt követik azok a szakdolgozatok, munkák, amelyekkel diákjaink díjat nyertek a különféle pályázatokon.
Az Évkönyv utolsó fejezete a tanárok és a diákok írásaiból közöl válogatást, amelyek már megjelentek az iskola diáklapjában, a Cipóban, a Szabadság mellékletében, a Bonifáczban vagy a szülők hírlapjában, a Kenyérben. Hírt adnak arról, hogy tanulóink mivel töltik szabadidejüket, az ő szemszögükből szerezhetünk tudomást a kollégium rendezvényeiről, versenyekről, kirándulásokról. Beszámolókat, cikkeket olvashatunk az iskola immár hagyományossá vált programjairól: az I-IV. osztályosok Hidegszamoson megrendezett vallástáboráról, az Atlantisz harangoz országos szavalóversenyről, a biciklitúráról, a X. osztályosok szokásos keresztúri testvérosztály-látogatásáról, a kórustáborról, a külföldi kirándulásokról.
Az Évkönyv utolsó írása iskolánk életének egyik rendkívüli eseményéről, az unitárius étkezde megnyitásáról számol be, amellyel egy régi álom valósulhatott meg: a tetőtéri bentlakás kiépítése után az étkezde beindítása az otthonosság alapfeltételeit teremtette meg vidéki diákjaink számára.
Befejezésként megemlítem, hogy az Évkönyvet gazdag, színes képanyag díszíti, amely nemcsak az iskola legfontosabb eseményeit örökíti meg, hanem végzős és díszokleveles diákjaink fotóit is tartalmazza.

                                                                                                                                                                                                                     Máthé Ildikó magyartanár

FaLang translation system by Faboba
Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2