Bárdos Réka

tanítónő, címzetes tanító, I. fokozat

„Akkor hozod ki a legjobbat másokból, ha magadból is a legjobbat adod.”

(H. Firestone)

Munkámat hivatásnak érzem, örömmel, jókedvvel és igényesen próbálom végezni. Fontosnak tartom, hogy a gyermekeknek jó legyen iskolába járni, ne kényszert és szorongást érezzenek, hanem kíváncsisággal vegyes izgalommal kérdezzék, hogy mit rejt a mai nap, öröm legyen a találkozás és az együtt tanulás. Munkám során arra törekszem, hogy a gyermekeknek megmutassam a tanulás izgalmát, a jól elvégzett munka örömét, az együttműködés hatékonyságát; mindezt úgy, hogy az együtt töltött napok, évek élményként maradjanak meg emlékezetükben.

Jól ismerem az alternatív pedagógiákat, alkalmazom a módszereiket; az aktív és a kooperatív módszereket részesítem előnyben, mert a tapasztalat által megszerzett tudás a leghatékonyabb. Úgy gondolom kötelességem arra törekedni, hogy minél színesebb és árnyaltabb képet mutassak a gyermekeknek a körülöttünk levő világról, nem csak a tudományok rejtélyeibe avatom be őket, hanem lehetőséget teremtek a művészetek varázslatos örömének felfedezésére, kipróbálására, megtapasztalására.

Igyekszem az osztályomba belépő gyermekeknek abban segíteni, hogy kíváncsiságuk, kreativitásuk, személyiségük szárnyakat bontson, becsületből és tisztességből pedig példát mutatni. Minden esetben megpróbálok úgy "tan"anyagot oktatni, hogy az élet magasabb értékeit, lényegét megtalálhassák, felismerhessék benne. Igyekszem a kötelező feladatok mellé olyan önismereti és emberismereti tényezőket beiktatni, melyekbe a későbbiekben is kapaszkodhatnak. Célom, hogy a kötelezőnek minősülő feladatokat is örömmel fogadják, kihívásként álljanak hozzá.

Elengedhetetlennek tartom nemzeti és kulturális értékeink, hagyományaink megismertetését, tiszteletét, megélését, nemzeti azonosságtudatunk kialakítását.

 

„Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” (Szentgyörgyi A.)

Tanulmányok:

-„Augustin Bena ” Zeneiskola Kolozsvár

-Apáczai Csere János Elméleti Líceum Óvó- Tanítóképző szak

-Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Történelem -  Filozófia Kar, történelem szak

Tanfolyamok, továbbképzések:

-Néptánc oktatói tanfolyam ( Hagyományok Háza )

-Magiszteri képzés  (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Történelem -  Filozófia Kar, antropológia)

-Projektpedagógia továbbképző és konferencia

-TEST, LÉLEK, SZELLEM EGYSÉGE ( pedagógus konferencia és továbbképzés

-A stresszel való megküzdés

-Procesul de predare-învăţare a limbii române ca limbă nematernă (RLNM) la ciclul primar

-Curs postuniversitar ”Dezvoltarea competenţelor în domeniul educaţiei părinţilor”  curs pentru formatori

-Népzene és néptánc táborok

-XXI. Bolyai Nyári Akadémia: A tanulás tanulása